Un fracàs no s'improvisa.

La màxima creació humana és el triangle equilàter.

No ens hem pas d'enganyar: l'honradesa és un luxe caríssim.

Respirem com al paleolític. No hem avançat gaire en aquest sentit.

Un profeta és un home indignat. Per això solament profetitzen catàstrofes.

Contra el bé i contra el mal –contra les pretensions de l'un i de l'altre– només tenim una defensa: la ironia.

Tothom s'imagina ser distint de com és. Si no fos així, ningú no tindria prou paciència per a suportar-se a si mateix.


Morir-se massa jove és un error. Morir-se massa vell, també. En general morir-se és sempre un error.

El mal és que podríem dir això mateix respecte al fet de viure.

9 de gen. 2010

TÈCNICA REMARCABLE, PROCEDIMENT MILLORABLE

Acabat el cicle nadalenc és moment de fer obligada revisió del tema pessebrista. Fa temps que desprenen un cert tuf les autovaloracions dels participants del tradicional Certamen de Pessebres Artístics que se celebra entre les localitats de Sabadell i Sant Feliu del Racó. Finalment un grup independent ha assumit el ressò popular que exigia una revisió a fons de la qüestió i ens hem autoproclamat com a Comissió Avaluativa Paral·lela per tal de restablir la justícia social en el tema i evitar excessos de vanitats i supèrbies, algunes falsament afermades. Reconeixem que ens manca una visió global dels participants i llurs obres la qual cosa, emperò, no obsta ni ens invalida per emetre un judici just que confiem acceptaran les parts en litigi. Així, doncs, reconeixent que el nostre criteri es fonamenta en l'autoritat moral més que no pas en obscurs interessos partidistes de tendència amical o familiar, DICTAMINEM que:
Davant les expectatives de declarar desert el veredicte d'enguany, acordem -sense que serveixi de precedent- atorgar un únic guardó exaequo a tots els participants, en el benentès que per a futures edicions caldrà revisar el criteris avaluatius si es pretén que el certamen reïxi i tingui la continuïtat merescuda, d'acord amb el criteris artístics amb què se suporta.

22 de gener, 2010

Amb posterioritat a l'inici d'aquesta entrada, el Comissionat Inde-pendent de la Comissió Avaluativa Paral·lela que vetlla pel manteniment moral, ètic i estètic del concurs ha pogut valorar i interpretar noves obres. Tot i que el tema encara és sota secret de sumari, podem avançar quatre idees mal donades per tal d'evitar el desordre i l'esvalot entre els participants. Malgrat l'interès generalitzat pel judici, la sentència que ens hem compromès emetre és realment una qüestió difícil i podria perllongar-se en el temps. Prometem feina eficaç i contrastada i, per tant, equanimitat en el veredicte. De moment podem avançar que existeixen indicis que justifiquen el remenar la cua de més d'un dels participants. Lamentem no poder donar més novetats al respecte. Entendreu que el tema roman encara sota secret de sumari i que cal deixar treballar amb tranquil·litat el comissionat.



31 de gener, 2010

En relació als pessebres 2009, el Comissionat Independent dóna per acabada la tasca de visionat. Pendent només del dictamen definitiu volem aportar una lleugera valoració prèvia, un avanç tècnic i artístic d'acord amb les ponències que aquest comissionat porta realitzades.


OU FERRAT. Confeccionat sobre bases historicoarquitectòniques reals i notables, compagina aliances amb la modernitat present gràcies a la incorporació dels elements figuratius que el conformen (saures, humanoides, indis, àngels..., sense oblidar els seus autors). Detallisme i elaboració precisa, amb aplicació de tècniques informàtiques modernes. Commovedor, convulsiu i agitador.


SBD METRO. El reclam de ‹l'estació Xipironets› commou. Dues plantes de realitat tangible immediata configuren el tema central, no exempt de persistent contingut social i polític. Com la resta d'obres, contempla els elements bàsics pessebristes en la seva totalitat. Passat el període expositiu a la llar familiar pròpia, recomanem el lliurament de l'obra a l'AAFC (Associació d'Amics del Ferrocarril). Sentimental, actual i sacsejador.


CÒNIC PIRAMIDAL. Emmarcat en l'àmbit de la postmodernitat i barroquisme que l'envolta, un alzinar determina el perímetre de l'obra presentada. El brancam i la base donen suport als motius propis del projecte, que inclou peces de valor considerable. En el seu zenit culmina un immens caganer com a guaita i gabier del conjunt. Ecològic, tendre i emotiu.


NOTA I AVÍS PER A NAVEGANTS: la incontinència d'algun personatge amenaça el futur del certamen pessebrístic amb la seva imminent participació...

31 comentaris:

  1. Sant Josep, la Mare de Déu i el Nen Jesús10 de gener del 2010, a les 17:46

    Ja anava essent hora que algú posés ordre en el tema...

    ResponElimina
  2. Molt sentir-ne a parlar, molt sentir-ne a parlar, d'aquests pessebres, però no n'he vist ni un, ves que al final tot plegat no resulti un foc d'encenalls!

    ResponElimina
  3. quan el primer llardó tingui UN NET...que m'avisi per convidar-me al b ateig.

    ResponElimina
  4. aspectes generals que valorarem els membres del jurat:
    procedència de les figures: hem observat que les originals de terra cuita i pintada estan deixant pas a moltes imitacions de plàstic.
    mida de les figures: no pot ser que els bolets siguin mes grans que jesuset, les gallines que els dinosaures, la merda que el caganer, etc..
    la recepció al jurat: amb excepcions, però no jutjarem mes per fotografia i vídeo.
    la proposta escènica: ja esta be de casetes de suro i muntanyetes nevades, una mica mes d'imaginació. (be per el vaticà i el túnel)
    aquesta llista s'ampliara

    ResponElimina
  5. Resposta a Pepe (11-1-10): Amic, demostres ser home de poca fe, ni un dos ni cinc dies, dóna temps al temps. No facis honor al malnom que va posar-te l'amic Torrix i sigues perseverant... Si mai no saps quan vénen les penes, amb menys raó endevinaràs quan arriben les alegries. Tu mateix, 'nanu'.
    Ah, pel que fa a la descoberta de les meves 'seguidores' o 'opinadores', comprendràs que el silenci és la millor de les raons perquè continuïn en aquest blog, oi? No sé, intenta tu fer-ne un a veure si 'pilles'... (El consell és gratuït)

    ResponElimina
  6. Em sap greu. Més que greu, pena. Més que pena, llàstima. En el centre del melic, per si no hi ha prou introspecció, hi ballen, en dances rituals, les autocomplaences i les vanitats. No veure més enllà de l'ombra de la llum pròpia és mesquí. Per tant, Joan, et convidem a veure el nostre modest pessebre i així podràs tenir una xic més de perspectiva.

    ResponElimina
  7. Friso per concretar la invitació, en el benentès que de cap manera s'acceptaran suborns. En l'entrada del tema, ja reconeixia, en nom de la 'comissió paral·lela', que ens mancava 'visió global', la 'perspectiva' que em comentes. Estarà bé poder 'tancar les portes' que menen a la confusió i obrir de bat a bat les finestres de la llibertat i l'equitat.
    Com a 'comissionat paral·lel' entenc que tinc el 'dret a decidir' i a opinar sobre temes d'aquest calibre i no haver-me d'empassar qualsevol informe o valoració existent només en la ment dels participants.
    Espero concretar aviat el tema, estic totalment la vostra disposició.

    ResponElimina
  8. l'Eulàlia ha dit...
    Una cerveseta és un suborn?

    ResponElimina
  9. De cap manera, Eulàlia, i si convé, per tal d'evitar malentesos entre la competència, jo ho complementaré. Va bé?

    Ah, el comentari "Joan ha dit..." (12-1-10, 20:31h) no és meu, és del j.f. però, vaja, com a membre actiu que és també de la comissió paral·lela té dret a opinar i val a dir que les opinions del comissionat són corporatives, si bé ens reservem el dret d'expressar vots particulars en casos d'insalvable comunió de criteris.

    ResponElimina
  10. But JF not was dead

    ResponElimina
  11. Richard Nixon: no es tracta del JFK -quina obsessió té aquest home amb el Kennedy- sinó de l'ex j frdd qu s'ha canviat el nom

    ResponElimina
  12. William Mark Felt (Deep Throat)15 de gener del 2010, a les 20:26

    For Gerald: In english, please...

    ResponElimina
  13. To William Mark: I'm sorry but I'm like Johan Cruyff, I speak some languages but no one well, anythings else, William?

    ResponElimina
  14. Joan Oliver, Pere Quart, JFK, Richard Nixon, William Mark Felt (Deep Throat-Gola Profunda), Gerald Ford.... en quin blog som? Tot són cadàvers. Hi ha algú viu per aquí o són converses d'ultratoma?

    ResponElimina
  15. Doncs mira que els primers que comenten aquesta entrada, deixa'ls anar...

    ResponElimina
  16. a Déu: Vós hauríeu de saber millor que ningú que els primers a qui us referiu (Sant Josep, Nen Jesús...) realment sí, són immortals. La resta però, no, oi? Ah, podríeu emportar-vos aviat La Dona de vermell? És que si continua així, em deixarà sense amics...

    ResponElimina
  17. Hola,
    No he pogut seguir el dia dia del blog, veig que hem perdut una mica el fil conductor dels pessebres.
    -Jordi, no volem interferir en els problemes existencials ni en les melics dels membres de L'ASSOCIACIO DE CONSTRUCTORS DE PESSEBRES DE L'EST DEL VALLES OCCIDENTAL.
    La nostre intenció al constituir-nos com a COMISSIONATS, entenc, es ajudar-vos a saber a quin graó del podi imaginari us trobeu, ajudar-vos a corregir petits, peró importants, detalls, premiar les idees lluents. Tot això marca un camí i així en mes fàcil treballar per l'any vinent.

    ResponElimina
  18. j.f.:Recordes allò del "Perdoneu-los perquè no saben el que fan"? Pretenen construir-se un món reduït a mida de les seves dèries i no, no ens ignoren, no, temen la realitat, i el pitjor, desconeixen la nostra magnanimitat.

    ResponElimina
  19. Això dels pessebres segueix essent una murga pel que no sabem de què va. Fins quan ha de durar això? Que no s'acaben per la Candelera? Jo no veuré res?

    ResponElimina
  20. Avui, serà el gran dia. Confio en què caldrà una modificació d'aquesta entrada. Dependrà del que la subcomissió observi, però sembla que la cosa promet...

    ResponElimina
  21. AVANÇ comentari visita 21 de gener-2010: Tracte, exquisit; obra, esplèndida, acolliment, immillorable, tècnica, precisa. Quan es reuneixi la comissió, aportarem un afegit o modificarem a l'entrada. De moment, aneu a dormir tranquils. L'aprovat és més que segur.

    ResponElimina
  22. jordi+eulalia
    AVANÇ2.
    Tot s'ha de dir: El "savoir faire" del comitè fa pensar en un event colateral al Workshop oficial.

    ResponElimina
  23. El comitè és neutral i no farà tripijocs per desmerèixer o competir amb la ‹secció oficial›, ara bé, dit això, no descartem altres mesures o decisions en relació amb el tema.

    ResponElimina
  24. Això comença a fer un 'tufillu' una mica rar. Temps, temps, temps, abans o després de la Candelera? Tants jutges i comissions fa pudor de cremat!

    ResponElimina
  25. Maria Emilia Casas Baamonde22 de gener del 2010, a les 23:06

    Fecha de las elecciones del Barça, fecha de la elecciones al Parlament de Catalunya, fecha del fallo del TC respecto del "Estatut", fecha del dictamen del Certamen de Pessebres Artístics, todo está relacionado.

    ResponElimina
  26. A María Emilia: Veig que ho has 'pillat' perfectament, només t'has oblidat d'afegir-hi el dia que capturin Bin Laden... Tot, coses IMPORTANTS

    ResponElimina
  27. La Comissió Avaluadora Independent23 de gener del 2010, a les 15:01

    Ja ho diuen els Evangelis, "només el que creuen trobaran la justa recompensa" (la cita no és textual, suposo), així que una mica més fe en el Comissionat, carai! I no pressioneu, que, per no ferir susceptibilitats, la tasca és feixuga i cal dictar sentència equilibrada i justa. Ens predrem el temps que calgui.

    ResponElimina
  28. Comissió Avaluadora Ind.31 de gener del 2010, a les 14:27

    La Comissió Independent s'ha vist obligada a ampliar aquesta entrada en data 31 de gener, 2010. EXIGIM que se'ns deixi deliberar amb la tranquil·litat que mereix qualsevol jurat i que no s'intenti sacsejar més les nostres consciències. Encara que tardà, garantim un veredicte just.

    ResponElimina
  29. la ampliacio manipuladora del jurat, ha provocat de convoca unes jornades de reflexió per la possible admissió de nous candidats amb vistes als propers anys

    ResponElimina
  30. Caganer faller: em sembla del tot coherent que s'obri un període de reflexió per tal de valorar l'acceptació o no de nous candidats, ja que la incontinència i verborrea d'alguns aspirants pot incomplir el caràcter lúdic del certamen i alterar alguns dels aspectes competitius.

    ResponElimina