Independentment que el sistema educatiu hagi abandonat l'ensenyament de les llengües, siguin aquestes la pròpia o forasteres, el tema dels pronoms febles –tan odiats pels estudiants– ha perdut totalment la batalla.
Recordo un excel·lent article de Montserrat Roig a l'Avui (21-9-1990) en defensa de l'ús d'alguns pronoms febles a la televisió valenciana, pronoms que, juntament amb altres més de 500 mots varen ser exclosos o vetats de dir en aquella televisió, aleshores com ara a mans del Partit Popular (que poc han canviat en tant de temps!) i de l'Amadeu Fabregat .
Aquest juliol, pels carrers d'algunes ciutats pengen cartells de promoció del Tibidabo. Són finançats per El Periódico i els col·loquen per parelles, l'un al costat de l'altre amb la intenció de provocar les ganes d'anar-hi a fer un vol, al parc d'atraccions, i la corresponent despesa, ja que no sembla que l'Ajuntament ens hi convidi gratuïtament. Al text del cartell de l'esquerra s'hi llegeix «TIBIDABO», al de la dreta, amb la intenció de completar el lema, s'hi llegeix «PUJA!». No cal dir que aquest «puja!» és mancat del pronom hi, amb el qual formaria una frase del tot comprensible i sabríem on cal pujar, ja es tracti del Tibidabo o de les atraccions que hi trobarem. I és que tenim la sort que els pronoms febles ens permeten exterioritzar un munt de significats en un espai molt reduït de paraules i de temps. Sembla ser, però, que alguns prefereixen l'ambigüitat i l'embolic –«El Tibidabo puja» sense que ens aclareixin exactament on puja aquesta personalització del Tibidabo– abans d'emprar el recurs d'uns pronoms que molts mantenim encara vius en la nostra parla i en la nostra escriptura.
Fa poc, a finals del passat mes d'abril, quan el daltabaix de l'Estatut només era presumible per a molts, el President Montilla va pronunciar un discurs intitulat –fruit d'una traducció literal de l'espanyol i per això errònia– «Segueixo creient», discurs amb el qual el PSC va tenir la gosadia d'intentar presentar-nos el personatge com un nou Luther King a la catalana, tot emulant l'exitós I have a Dream de l'activista nord-americà. Això sí, no van ser capaços ni de redactar correctament el títol, ja que també en aquest cas, l'omissió del pronom hi –fins hi tot podien substituir amb ho el mancat hi– impedia saber exactament en què continuava creient el President. Creia encara en el Tribunal Constitucional espanyol? Creia que els catalans ens empassaríem la sentència de l'Estatut del 2006? Què creia i què creu exactament, aquest home? Em temo que no ho sabrem mai del cert. Sempre planarà el dubte sobre les paraules de Montilla per culpa d'un petit però precís pronom... I tot per culpa d'un pronom feble, President!
Que els mitjans malmetin el nostre idioma, assimilant-lo aferrissadament a la llengua castellana, resulta d'una gravetat insòlita. En el cas de El Periódico no hauria de ser cap excepció, és clar que per aquest diari paraules com el verb caldre i un bon grapat més de mots genuïns i en ple ús són difícils de trobar en els exemplars que editen.
Acabat de publicar el post, agraeixo a l'amic Carca la seva col·laboració, en especial per possibilitar-me l'enllaç de l'article de la Montserrat Roig, -article que conservava en paper des de la seva publicació el 1990- així com també li agraeixo la dedicació en la recerca de les cançons de l'Olga Guillot relacionades amb el cinema.
ResponEliminaDonat que cantant cubana va deixar-nos abans-d'ahir, estaria bé que algú ens felicités per la rapidesa i encert en col·locar la seva música al blog. De res!
Ei, que jo us felicito, pel post i per la precisió en la música. Endavant les atxes, catalans!
ResponEliminaQui hagi seguit en els darrers anys Jordi Basté –personatge gens dubtós amb el país– i tingui interès per la llengua, s'adonarà fins a quin punt ens pot arribar a servir com a model diacrònic en la pèrdua (si més no a la capital i rodalies) de l'ús dels pronoms febles, especialment els "en" i els "hi".
ResponEliminaPer altra part vull remarcar-vos l'ús que fa TV3 en el cas del pronom "els", ja sigui en doblatges o en produccions pròpies, quan l'assimila a la duplicitat "els hi", la qual certament trobem en l'oralitat de gran part del territori. Aquest, però, és un tema una mica diferent al del post de l'administrador i, si convé, proposo que el tracti en una nova entrada.
Això de ser una nació sense estat comporta entre altres bogeries tenir un munt de restaurants i bars amb noms com L'Esqueixada, Ca la Nuri, El Fuet, Pa amb tomàquet... on el servei no entén ni un borral de català. Amb la independència no es resoldria de cop i volta aquesta qüestió perquè és un tema de substitució lingüística molt més greu del que molts creuen. Però segur que hi hauria molt més interès per conèìxer i expressar-se en català per part d'aquells que ara comproven encertadament que no els cal per a res. Un element més a favor d ela independència. Tothom podrà expressar-se en català i en castellà i ningú no se sentiria ofès, sigui català o immigrant establert a Catlaunya.
ResponEliminaA Elena Francis:
ResponEliminaEls d'Unió mai no han enganyat, sempre fidels a Espanya, al diner i a l'Església; una bona colla d'exfranquistes i exAlianza Popular van enganxar-se i continuen en aquesta opció.
Convergència, el Mas, de la manifestació, no va entendre ni el lema que tant reivindica amb els seus enfrontaments verbals amb el PSC.
El PSC oficialista continua amb la vella història del federalisme que sempre els ha negat el germanet gran. El sector catalanista hauria de prendre definitivament el timó o canviar d'aires perquè el rumb mai no li deixaran triar.
ERC no sap què fer i decep dia sí i dia també, més encara després del 10 de juliol. Mantenir-se en el Govern provoca aquest situació d'encallament?
IC-EUiA no es refaran mai després del desaastre comès amb els mossos i han desmostrat amb escreix les seves limitades capacitats.
Què hem de fer?
No sé que t'he de dir, no hi entenc jo de lletres. Però em sembla mot bé que el diaris escriguin correctament i els cartells amb què ens provoquen el que els interessa també estiguin ben redactat, almenys igual de bé i amb el mateix interès com quan escriuen amb altres idiomes.
ResponElimina«I un amic de Madrid, que té una llibreria prop de la plaça Mayor, em deia, condescendent: "Perquè ets tu, demanaré dos o tres exemplars de 'Borja Papa', però em pense que no se'n vendrà cap: si l'autor es diguera John o Giovanni, es vendria normalment però quan vegen que es diu Joan no compraran el llibre". Idoncs, aquesta és la qüestió». (juliol, 2007)
ResponEliminaDesesperada i altres com tu:
ResponEliminaComprenc la teva pena però no el desànim. Som molt a prop de saltar la paret i convé saltar-la amb els mínims entrebancs. En el tema de la ILP (iciativa Legislativa Popular) per al referèndum per a la independència tampoc ens hem d'enganyar. El que ha votat Esquerra i el que ha votat l'Ernest Benach a la mesa del Parlament no és mateix ni és res criticable. El propi President del Parlament ha tingut i té el detall de respondre personalment i donar explicacions pertinents a tohom que l'hi ha demanat:
http://blocs.mesvilaweb.cat/ebenach
El mateix Joan Puigcercós fa el mateix via directa mail
La resta -no ens hem d'estranyar- Convergència, Unió, PSC, ICV, EUA, no volen entrar de ple en el tema, excepte en casos particulars.
N'hi ha massa, de persones, que continueu només informant-vos per la tradicional premsa de paper, però el món -us ho han dit munts de vegades però no escolteu o no voleu escoltar prou, la majoria- es belluga a través de la xarxa i l'actualitat canvia a cada moment.
Pe amig animar:
http://www.vilaweb.cat/editorial/3754788/blocs-ens-ajuden.html
Tenim una força que des de sempre s'ha manifestat a favor del independència, que té representació parlamentària a casa i a casa al veí. De cara a l'exterior, és reconeguda i escoltada (encara de moment poc), han comès errors, és veritat, però és la força que millor pot aglutinar el sentiment i l'empenta per assolir l'objectiu de la independència. Ara que hi ha més independentistes que mai no és moment de dispersar els vots perquè quatre gallets es creuen en millors condicions que ningú per guiar-nos en el camí que ens espera. Els espanyols s'uneixes contra nosaltres ¿i nosaltres serem tan rucs de no fer-ho, almenys els que tenim el mateix objectiu?
ResponEliminaReflexionem, companys, qui si no ERC ha de ser el nostre Sean Finn?
És possible creure que n'hi ha d'altres però, desenganyeu-vos, no poem retardar més l'objectiu i qualsevol altre lideratge no ofereix la mateixa organització.
Com puc jo ser d'un Estat que fins i tot en temes internacionals i ben allunyats actua contra el perill que jo represento? (març, 2008)
ResponEliminaSi el Barça és un indicador del país, anem de mal borràs. Aquesta nova junta i nou President no n'encerten ni una. Si jo fos el Pep Guardiola, aquesta, l'última temporada, si s'han de quedar el Sandro i Cia.
ResponEliminaVisca Txigrinski! Visca Txiqui! Visca Cruyff! Visca el Laporta!
A una col·lectiu se l'enganya sempre molt millor i més fàcilment que a un home sol.
ResponEliminaEn España se paga el aplauso no el trabajo
ResponEliminaJoan F. Mira:
ResponEliminaa la Meseta pots dir-te Iker, Julen, Charles, Aitor, Patxi., Mikel.., fins i tot Cristiano però ai, si et dius Joan, Antoni, Artur, Miquel...!
Ara resulta que no és el poble català, ni tan sols en referèndum, qui decideix.
ResponElimina¡Que lluny que queda el federalisme lleonès de Zapatero! El que va unir a tos els socialistes. (juliol, 2008)
dissabte, 10 de juliol, manifestació que ha donat la volta al món
ResponEliminaSi els partits catalans no es posen d'acord en la resolució conjunta avui, divendres, 16-7-2010, només queda dissoldre immediatament el Parlament, Montilla!!!
La veu del PSC, com totes ha de ser diàfana i clara, és un insult als catalans que l'Iceta, Chacón... discrepin de la Tura, Castells... en els termes que ho fan!
IN -INDE -INDEPENDÈNCIA!
IN-INTEL-INTEL·LIGÈNCIA!
Ja fa temps que comprovo, tot i no haver vota mai CiU (i continuaré sense votar-los) que el més "polític" i potser més preparat és el Mas. Però fins que vegi la llum de la independència i trenqui amb UDC es queda curt. És clar que li posen molt fàcil, els del govern. Jo també penso que el PSC continua bombardejant la resposta al TC i a Espanya, la discussió pel lema de la mani ja era tota una declaració d'intencions.
ResponEliminaTema Barça.
ResponEliminaNo pot haver-hi dia en què la nova Junta deixi de fer el ridícul? En dues setmanes escasses porten ja una bona pila de despropòsits. Ara culpen els anteriors de no poder fitxar el Cesc, i posen en boca de l'Arsenal les excuses. Ambla mínima i tardana renovació de Guardiola no han trobat excusa possible i pobres d'ells del que diguin res que els justifiqui, perquè els explotarà el club d'un moment a l'altre a no ser encara sigui el Pep el que els faci de bomber.
Què carai han de fer el Rexach i el Miguelí en l'organigrama de l'entitat?
Visca Chigrinsky!!!
Ja sé que vaig amb retard però, si se'm permet encara, jo vull posar a la foguera l'Iceta i el Joan Ferran
ResponEliminaEi, Lluís, envia qui vulguis a la foguera però ja posats a fer-ho mira de ser equitatiu en la paritat home/dona, així que jo et recomano que hi afegeixis la Carme Cahcón i l'Anna Terron, dic aquestes senyores per seguir la teva línia però si prefereixes una altres, tu mateix. Aquí estic disposar a cremar a qui convingui.
ResponEliminaLa insistència en la via federalista és prendre'ns el pèl. Que ho faci l'actual direcció del PSC és comprensible, però no ICV i EU! Aquests últims o mai no han cregut en el que defensaven, dret a l'autodetermianció, o s'agafen a la tesi dels sociates per intentar mantenir un hipotètic "govern d'esquerres". Una idea més per intentar fugir de les ideologies i procurar una única llista, amb persones de tots els àmbits i partits, aglutinadora de l'independentisme,
ResponEliminaUs deixo quatre dies i...
ResponEliminaΟ Αριστοτέλης δεν εργάστηκε σκληρά, αλλά δεν ήταν ποτέ ενεργός στην τέχνη της σκέψης.
Scapix, aquest post no caduca?
ResponEliminaAnxoveta,
ResponEliminaNo, no caduca, de moment. Us deixo quatre dies i només entreu al blog per mirar sense aportar cap novetat del país ni a mi ni al personal, així que com que cada dia em sento mes a prop de l'Olimp, en companyia de Zeus, Apol·lo, Atenea..., deixo les altres feines en "stand by".
De continuar com ara -cada dia més pobre però més savi- no dubto que d'aquí a poc m'haureu de cercar a la mateixa prestatgeria que Sòcrates, Artistòtil o Plató. Les noves generacions hauran d'estudiar-me en profunditat, així que la resta de temps que em queda l'he d'aprofitar per posar ordre a les meves idees i pregons pensaments.